Reitistö

Harjureitti on vuonna 1998 perustettu n. 28 km pitkä ulkoilureitti, joka sai vuonna 2016 virallisen ulkoreitin statuksen kun se merkittiin kiinteistörekisteriin.

”Pikkulappina” tunnettu reitistö sijaitsee Varsinais-Suomen ja Satakunnan raja-alueella keskellä Lounais-Suomen ainoaa yhtenäistä harjujaksoa Säkylänharjun-Virttaankankaan alueella. Harjureitin kunnossapidosta vastaavat Loimaan ja Huittisten kaupungit sekä Oripään ja Säkylän kunnat.

Harjureitin kokonaispituus on n. 28 km ja siitä n. 14 km on valaistua reitistöä. Reitistö on pääosin 6 metriä leveä ja talvellla lumivarmana alueena tunnetulle reitistölle ajetaan ladut ja luistelubaana palvelemaan hiihtäjiä.

Seudustaan poikkeuksellinen maasto; kuiva kangasmetsä, harjuluonto ja korkeuserot tekevät Säkylänharjun jatkeena olevan Porsaanharjun, Huovinrinteen ja Virttaankankaan välisellä maastolla sijaitseva ukoilureitistö on kaikkina vuodenaikoina tutustumisen arvoinen ulkoilun mekka.

Valittavanasi on useita eripituisia reittivaihtoehtoja ja lähtöpaikoilla on opastustaulut ja reitti on selkeästi etäisyysviitoitettu.

 

Reitinvarrella on jokamiehen oikeuksin käytettävissä useita laavuja puucee/puuhuoneineen, Turvekammi, Luppokota, Myllylähteen luontoalue ylivirtauksen havaintokohteineen ja urheiluseurojen kaksi majaa joissa hiihdon sesonkiaikaan pidetään kahviota.

Geologian- ja pohjaveden näyttely Myllytuvalla, lintutupa/ pönttöpuisto, varaustupa/metsäsauna.

Harjualue kokonaisuudessaan sopii hyvin hyöty- ja harrastusliikuntaan. Se on kovapohjaisuudestaan ja runsaasta polkuverkostostaan johtuen liikuttavissa kaikilla säillä aikaisesta keväästä myöhäissyksyyn.

Jos haluat virkistymisen ja liikkumisen lisäksi ”viisastua” eli kartuttaa tietämystä harjuluonnosta, pohjavedestä ja geologiasta valitse silloin pääharjun 8 km lenkki tai Toimintaloman – Myllylähteen välinen lyhyempi runsaan 4 km reitti. Yhdistämällä pääharjun kierroksen ja Myllylähteellä käynnin tulee matkaksi noin 11 km.

Myllylähde ja sen lehtoluonto on monipuolinen kohde jota täydentää Myllytuvan geologia- ja pohjavesinäyttely.

Pääharjun kierroksen kohokohta on harjualueen korkein kohta 143 m merenpinnasta oleva Porsaanharju Näköalalaavuineen. Siinä kulkija kokee ”pikkulapin” parhaimmillaan.

Työpäivän jälkeisen ja syksyn pimeänajan ulkoilun voi toteuttaa Harjureitin klo 22.00 asti valaistulla reitinosalla. Reitistön sääolosuhteista ja latutiedoista löytyy tarkempaa tietoa Sää- ja latutiedot -kohdasta.

Reitti on vaihteleva ja sen korkeuseroihin voit tutustua tästä.

Kaikki reitin viralliset paikoituspaikat ovat käytettävissäsi. Tullessasi isolla joukolla/bussilla parhaat lähtöpaikat ovat Toimintaloma, Vampulan ulkoilumaja ja Eräveikkojen maja.

 

Linkkejä medisisältöön:

Harjureitti talvi: https://www.youtube.com/watch

Harjureitti kesä: https://www.youtube.com/watch

Autumn Hiking In The Great Finnish Wilde: https://www.youtube.com/watch

Toimintaloma: https://www.youtube.com/watch