Kangasajuruoho

Kangasajuruoho on todellinen Itämeren alueen kasvi, jonka levinneisyys rajoittuu Itämeren altaan ympäristöön. Laji suosii aurinkoisia ja lämpimiä rinnemaita sekä toisaalta myös kuivapohjaisia laidunmaita ja myös kulttuuriympäristöjä, kuten tienvarsia. Siksi kangasajuruoho kasvaa harjuilla ja jopa äärimmäisen karuilla harjujen lakitasanteilla.Kangasajuruoho on kasvumuodoltaan ns. puolivarpu. Se suikertaa aivan maata myöten ja ajan mittaan muodostaa laajoja mattomaisia kasvustoja, jossa vanhimmat varret ovat puutuneita.

kangasajuruoho

Kangasajuruoho

Monien muiden kasvien tavoin, kangasajuruohokin on saapunut Suomeen heti jääkauden jälkeen, jolloin ympäristö on ollut hyvin avointa ja lajille sopivia kasvupaikkoja on ollut lähes rajattomasti. Nykyisin kasvin leviäminen uusille kasvupaikoille on hidasta, sillä sen leviämisestä huolehtivat muurahaiset. Jääkauden jälkeisellä kaudella leviäminen oli tehokkaampaa, sillä paljastuneet harjuselänteet olivat vähäpuustoisia ja talvet vähälumisia niin tuulet kuljettivat ajuruohon hedelmyksiä harjulta toiselle.

Kangasajuruohon punavioletti kukka on raikkaan aromaattisen tuoksuinen. Antiikin aikana uskottiin, että kasvin tuoksu on vihje sen käyttökelpoisuudesta pahoja henkiä vastaan. Lääkitsemistarkoitukseen sitä on käytetty jo hyvin varhain.
Esimerkiksi Kaarle Suuren sotajoukkojen perusvarustuksiin kuuluivat ajuruohokeitteet kulkutautien torjumiseksi. Aivan viime vuosisadalle asti siitä on valmistettu yskänlääkettä. Nykyisin siitä eristetään tymolia, jota on käytetty suuvesissä ja hammastahnoissa sen voimakkaan antiseptisen vaikutuksensa vuoksi. Kasvisravintoloissa sen kukkivia versonkärkiä
käytetään salaatteihin ja salaatin kastikkeisiin.

Kangasajuruoho kuuluu harjualueiden ns. avainlajeihin, joista monet muut lajit ovat täysin riippuvaisia. Laji onluonnon monimuotoisuuden kannalta äärimmäisen tärkeä sillä se toimii monen harvinaisen tai uhanalaisen lajin ravintokasvina. Tunnetuin näistä lajeista on Säkylänharjulla esiintyvä harjusinisiipi, jonka toukan ainoa ravintokasvi on kangasajuruoho. Luontopolulla ajuruohoa tavataan erityisesti sen länsiosissa Porsaanharjun alueella. Lajin suurimmat esiintymät sijaitsevat teiden varsilla ja lajin tulevaisuus alueella on täysin ihmisen varassa. Laji katoaa umpeutuvista harjumetsistä ja nykyisin hakkuualueet taimettuvat niin nopeasti, ettei kangasajuruoho ehdi vallata uusia kasvupaikkoja.

Kuva: Jyrki Oja