Harmaasieppo ja västäräkki

Harmaasieppo ja västäräkki ovat pihapiirin tavallisimpia pesimälintuja. Kun kaikki ihmiset tuntevat riukupyrstön eli västäräkin melkoisella varmuudella, samaa ei voi sanoa harmaasieposta vaikka se on lähes yhtä yleinen pihojen asukki. Harmaasieppo on nimensä mukaisesti harmaa, mutta alta ja päälaelta se on selvästi viiruinen. Harmaasieppo on tunnettu siitä, että se tekee pesänsä mitä kummallisimpiin paikkoihin. Se rakentaa näkyvän avopesän halkopinon reunaa,kuistille, rännin päälle ja vaikka katosta roikkuvaan kukka-amppeliin. Luonnossa pesä rakennetaan yleensä oksanhaaraan tai johonkin puoliavoimeen koloon.

Harmaasieppo on melko yleinen laji harjualueella, sillä laji on tyypillinen lämpöä vaativa hyönteissyöjä. Se saalistaa pääasiassa lentäviä hyönteisiä, jotka ovat aktiivisimmillaan lämpiminä päivinä. Harmaasieppoa on turha hakea synkistä kuusikoista tai taimikkoalueilta.

Västäräkki on huomattavasti selvempi kolopesijä, joka rakentaa pesänsä maakoloon tai rakenteiden sisään. Puupinot ja kattojen harjanaluset ovat lajin suosituimpia pesäpaikko ja. Yhdelle pihalle mahtuu pesimään tavallisesti vain yksi västäräkki ja yksi harmaasieppopari.

Vaikka harmaasiepolla tai västäräkillä ei tavallisesti ole pulaa pesäpaikoista voi niillekin rakentaa pesäpöntön. Kumpikin laji voi pesiä pöntössä, jonka etuseinä on jätetty puoliavoimeksi. Pönttöön on syytä rakentaa sadesuojaksi reilu lippa tai sijoittaa pönttö paikkaan jossa vesi ei suoraan pääse satamaan pöntön sisään. Pönttö on syytä asettaa riittävän korkealle (3-4 m) ja mieluiten paikkaan, johon kissat eivät pääse helposti kiipeämään. Harmaasiepon saa melkoisella varmuudella kyseiseen pönttöön asumaan, mutta västäräkki on usein tyytyväisempi puupinoon rakennetussa pesässään.

Kuvat: Jari Peltomäki