Metsänpohjan kummallisuuksia

Harjun hiekkapoluilla näkee pieniä maahan kaivettuja suppilomaisia reikiä, joita voi olla paikoin runsaasti. Jäljet eivät aina kuulu innokkaalle sauvakävelijälle, sillä useimmiten suppilon tekijänä on muurahaisleijona. Muurahaisleijona nimitys on hieman harhaanjohtava, sillä kyseessä on muurahaiskorennon toukka, jota kutsutaan yleisesti muurahaisleijonaksi.

Muurahaisleijona on avoimissa hietikoissa varsin yleinen. Joskus näkee pyyntikuopasta lähtevän noin 1 cm levyisen kiemurtelevan juovan, jonka toukka liikkuessaan jättää. Toukkaa kyntää tiensä paksulla takaruumiillaan hieman maanpinnan alapuolelle. Näin toukka saalistaa muurahaisia, hämähäkkejä ja kovakuoriaisia, jotka liukuvat suoraan muurahaisleijonan tekemään suppiloon. Toukan kehitys aikuiseksi kestää kaksi vuotta ja niinpä toukka talvehtii kaksi kertaa syvään hiekkaan kaivautuneena. Kolmantena keväänä toukka koteloituu. Se lepää kotelossaan kolmisen viikkoa, minkä jälkeen se vapauttaa itsensä. Muurahaiskorento on harmaa ja noin 3-4 mm pituinen. Se on hentorakenteinen ja huono lentäjä minkä vuoksi liikkuu yleensä vain öisin. Heinäkuussa niitä voi nähdä päiväsaikaankin lentelemässä hitaasti alueilla, joilla toukkiakin esiintyy.

Maakiitäjäiset ovat suhteellisen pitkäraajaisia ja nopeasti juoksevia otuksia. Kiitajäisiä voi ajoittain esiintyä erittäin runsaasti erityisesti harjualueen avonaisemmassa länsipäässä. Useimmat ovat petoja, jotka tavoittavat saaliinsa juosten. Maakiitäjäisiin kuuluvat myös hietakiitäjät, jotka ovat 1,5-4 cm pituisia, aurinkoisilla hiekkamailla liikkuvia kovakuoriaisia. Nämä on tunnistaa suurista silmistä ja vahvoista leuoista, joilla lajit pyydystävät suuriakin hyönteisiä ravinnokseen. Hietakiitäjät lähtevät lentoon herkimmin saalistaakseen ja välttääkseen ahdistajia.

Vaskisysikiitäjäinen on metallinvihreä alle 2 cm pituinen, vilkasliikkeinen kovakuoriainen. Paikoitellen se voi olla maapohjan yleisimpiä hyönteisiä. Myös vaskisysikiitäjäinen on peto, jolle ruuaksi kelpaavat myös raadot ja pikkueläimet.

Kuvat:
Ylhäällä muurahaisleijona.
Alhaalla vaskisysikiitäjä.