Kehnäsieni

Kehnäsieni on Virttaankankaan satoisimpia sieniä ja sateisten kesien jälkeen se voi olla paikoin jopa runsaslukuisin ruokasieni. Kehnäsieni kasvaa sammaleisissa kangasmetsissä melko runsaana koko maassa. Se on helmenhohtoinen, melko kookas sieni, jolla jalan yläosassa on sormusmainen rengas. Lakki on noin 5-15 cm leveä, säteittäin ryppypintainen ja keskeltä koholla. Lakin muoto muuttuu iän mukana. Se on munanmuotoinen noustessaan maasta ja vanhetessaan lakki muuttuu kellomaiseksi.

kehnäsieni

Kehnäsieni

Vanhoilla sienillä lakki on kupera ja lopulta laakea, keskeltä kuitenkin hieman koholla. Lakin pinnalla on vaaleanharmaata härmää. Kehnäsienellä on nuorena heltat vaaleanruskeita ja vanhempana kanelinruskeita. Sienen likaisen valkoinen jalka on melko pitkä ja tasapaksu. Jalan yläosa rengas on herkästi irtoava ja liikkuu jalassa ylös- ja alaspäin.

Kehnäsieni saattaa olla sekoitettavissa muutamaan samantapaiseen seitikkilajiin. Nämä seitikkilajit ovat myrkyttömiä ja ne eroavat kehnäsienestä sillä, että niiden jalassa on selvät seittivyöt eikä selkeää liikutettavaa rengasta. Lisäksi näiden seitikkien itiöpöly on ruosteenruskeaa eikä vaaleanruskeaa kuten kehnäsienellä.

Kehnäsieni on erinomainen ruokasieni. Nuoret lakit ovat yleensä aina parhaimpia. Vanhempien sienien jalka on yleensä aika puiseva, joten se kannattaa määrityksen jälkeen leikata pois. Kehnäsieni sopii kaikenlaisiin sieniruokiin. Säilöttäessä paras tapa on pakastaminen, sillä kuivaamisessa sen maku tulee varsin kitkeräksi.

Kuva: Jyrki Oja